2017. november 21., kedd

Inspiráció egy világutazó tizenévestől


Kaponay Réka.

Áll a színpadon, és mesél. Szívvel-lélekkel. Igazi beleéléssel. Ha nem tudnám, hogy 16 éves, el sem hinném. Ahogy beszél, amit mond, egy érett, bölcs felnőtt szájából is fantasztikus lenne.






A Clonlara iskola meghívására előadóként érkező Réka Ausztráliában született.

A Clonlara találkozón Édesapjával, Lalival.
A háttérben Réka könyvének angol és magyar kiadású borítója
Fénykép a Kaponay Családtól


Édesanyja Erdélyből származik, Édesapja magyar származású, de Ausztráliában született. Réka ikertestvére Lali. A család 7 évvel ezelőtt megelégelte a mókuskereket, és eladva mindenüket, keresztbe-kasul utaztak Ausztrálián.

Az Aboriginek Földjén. Fénykép a Kaponay Családtól


Kakadu Nemzeti Park, Ausztrália.
Fénykép a Kaponay Családtól

Aztán már jöhettek a messzibb tájak is. 

Az Inkák Földjén. Fénykép a Kaponay Családtól


Azóta úton vannak. 6 kontinens 39 országában jártak eddig. 


Réka az Iguazu vízesésnél, Brazíliában.
 Fénykép a Kaponay Családtól


Marokkóban. Fénykép a Kaponay Családtól



Horseshoe bend, Grand Canyon. Fénykép a Kaponay Családtól




Kínai Nagy Fal. Fénykép a Kaponay Családtól



Időnként megpihennek, és hosszabb időt töltenek egy helyben, valahol, ahol nagyon tetszik nekik az élet, a környék, az emberek, ahol igazán jól érzik magukat.

És hogy miről mesélt Réka?

Rodosz. 1 éve mi is itt jártunk 😊 
Fénykép a Kaponay Családtól


Mesélt kicsit az utazásukról, élményeikről, kicsit az életükről, és kicsit arról is, hogyan ír regényt egy 12 éves lány. Hogyan határozza el, hogy ezt a regényt szeretné megjelentetni, és hogyan jut el odáig, hogy most már angolul és magyarul is megjelent az Őrző Hajnala című regénye. Hogyan jut el odáig, hogy komolyan vegyék a felnőttek. Természetesen az idegen felnőttek – mert aki ismeri, nem tudja nem komolyan venni ezt a törékeny, mégis erőteljes kisugárzású leánykát.


Ecuador. Fénykép a Kaponay Családtól


Elárulta azt is, hogy ikertestvére a család egyszemélyes utazási irodája. 

Oregon, USA. Fénykép a Kaponay Családtól



Tizenévesként már kisujjában van a repjegy vadászat, a szálláskeresés, a felderítés. Kész utazási terveket tesz le a családi asztalra.

És hogy miből lehet így útra kelni? Természetesen kell némi tőke hozzá, de állításuk szerint sokkal kevesebb is elég, mint azt sokan gondolják. Utazásuk közben pedig folyamatosan jön az ihlet és a lehetőség, miből lehet újabb és újabb bevételre szert tenni. Dolgoznak, projekteket terveznek, és mindemellett segítik is a körülöttük élőket, és az útra kelni vágyókat.

Spanyolország, Aguilas. Fénykép a Kaponay Családtól


Miközben beszél, hihetetlen mennyiségű lelkesedés és inspiráció árad belőle. Ahogy ott áll, olyan energia sugárzik felőle a színpadról, amit leírni nem lehet. Nézem, ahogy csillogó szemekkel mesél Füko-ról, a kutyáról, aki regényében az egész Világ őrzőjévé válik. Hallgatom, ahogy a szavaiból árad a biztatás:

"Lépj rá te is a saját Utadra! Meglásd, az Utadon megleled azt, amit keresel."

Réka az igazi Füko-val, Andalúziában. 
Fénykép a Kaponay Családtól


Ízes, szép magyar kiejtése, válogatott stílusa, könnyed előadásmódja hihetetlenül élvezetessé teszik beszámolóját. Visszatükröződik bennük az a sok-sok elolvasott irodalmi mű, amelyek saját bevallása szerint oly kedvesek számára.

Csíksomlyón. Fénykép a Kaponay Családtól


Mióta Réka könyve megjelent, azóta újabb utazás kezdődött a család életében. A fél világot bejárták, és rengeteg író-olvasó találkozót szerveztek iskolákban és különféle közösségekben – többek között Magyarországon is. Ezek az alkalmak azonban nem csak arra alkalmasak, hogy a regényt népszerűsítsék, hanem arra is, hogy saját példájukkal inspirálják az embereket. Lelkesítenek mindenkit, hogy merjen nagyot álmodni, és merjen bízni önmagában.

Fredericton Városi Könyvtár, New Brunswick, KANADA
Fénykép a Kaponay Családtól


Réka és családja bíznak a történetek erejében. Abban, hogy mindenkinek van saját története, és hogy ez a történet akár gyógyító erővel is bírhat – ha épp erre van szükség. A történet mesélés szerintük rendkívül fontos, és olyan tudást hordoz, ami mindenkit segíthet abban, hogy elérje céljait, megvalósítsa álmait.

A család ezért beindított olyan projekteket, amelyek segítségével másokat is megtanítanak arra, hogyan lehet felhasználni a történetmesélés és az intuíció erejét.

Hálás vagyok, hogy hallhattam ezt a kiváló előadást.

Hajrá Réka, hajrá Kaponay Család! Csak így tovább! Mindannyian nyerünk vele, ha tovább folytatjátok Utatokat!


Réka honlapját itt érhetitek el: Dreamtime Traveler
Fb oldalát pedig  ITT találod

Könyvének címe. Az Őrző Hajnala. Érdemes elolvasni.


Köszönet a Kaponay Családnak a csodálatos fényképek rendelkezésemre bocsátásáért.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése