2017. január 7., szombat

Szemétszüret az Öreg-tó medrében



Amióta Tatára költöztünk, minden évben fájó szívvel néztük, ahogy egész télen csupaszon árválkodik az Öreg-tó medre. Még ennél is fájóbb nézni, ahogy a víz leeresztése után a felszínre kerül a mérhetetlenül sok szemét – és aztán ismét a víz felszíne alá süllyed tavasszal, amikor a tavat feltöltik.




Az Óreg-tó medre télen 2017. január





Most hétfőn, szilveszter utáni napon korcsolyázni-csúszkálni mentünk a tó jegére, - és mit láttunk? A Szilveszteri bulizás nyomaiként rengeteg üvegszilánk tarkította a jeget. Szinte végig azzal foglalatoskodtunk, hogy az éles-hegyes darabokat legalább egy helyre gyűjtsük, a jég szélére. 

Ekkor újra felvetődött bennünk egy régi gondolat: tisztítsuk meg a hulladéktól a tavat! Ne engedjük, hogy idén ismét minden hulladék a víz alá merülve tovább szennyezze a vizet, veszélyeztesse a benne élő állatok egészségét, épségét, no és a benne fürdőzők talpát.


Üvegszilánkok a tó medrében



Ezért elhatároztuk, hogy szemetes zsákokkal, seprűvel és lapáttal, no meg vastag kesztyűvel felszerelkezve lemegyünk a tó medrébe, hogy legalább egy kis részét eltávolítsuk a rengeteg hulladéknak, ami év közben bele került. 

A Korzó fagyizó elől indultunk, és kb két órán át szedtük a szemetet. Aznap reggel fogcsikorgató hideg volt (valahol - 15 fok tájékán), és jeges szél - de a tó partvonala teljesen leárnyékolta az erős szelet. Mivel a nap ragyogóan sütött, nagyon jól éreztük magunkat. Kint voltunk a friss levegőn, gyűjtöttük a nap sugarait - és a szemetet 😊 

Sikerült is összegyűjtenünk egy szép nagy adagot. 

El nem tudjátok képzelni, mi mindent találtunk!



Ki felejtette itt az alsónadrágját???



Lakatok a szerelmesek lakat faláról a rács egy részével együtt


Talp alá való???


Bulizunk???

A márványlap a korlát alól esett le

Ezt a kesztyűt és babamamuszt is a tómederben találtuk. Hátha valakinek még szüksége van rá - ezért a tó partra helyeztük, és lenyomtattuk őket egy-egy kővel.










A végén a zsákra egy feliratot rögzítettünk:

„Az Öreg-tó medréből származó szemét”. 

A zsákot egy szemetes kosár mellé tettük le, a sétány elején.




Szép kis mennyiséget gyűjtöttünk össze





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése