2018. január 24., szerda

Gumicukorka kontra anyagi függetlenség 2.

Avagy pénzügyi intelligencia tanítása Gyerekeknek


2. Történet


Laci és Feri szeme elkerekedett.

Nem is csoda, hiszen két, 10 év körüli gyerek ritkán kap ennyi pénzt egyszerre. Még sokkal kisebb összeget sem igazán látnak egy kupacban.




Édesanyjuk és Édesapjuk komolyan vette egy ismerősük  tanácsát, miszerint adjanak nekik nagyobb összeget, hogy kipróbálhassák, milyen érzés sok pénzzel bánni, és hagyják a gyerekeket hibázni, hogy tanulhassanak a saját hibáikból.

Így hát idén Karácsonyra nem ajándékokkal lepték meg őket, hanem egy borítékkal, amelyben csinos összeg lapult. Már előre végig gondolták, hogy nem fognak beleszólni, mit csinálnak a pénzzel, és nem kötnek ki feltételeket. Hadd próbálkozzanak a lurkók, és hadd szerezzék meg az első, saját tapasztalataikat.

A meglepetés hatalmas volt. A fiúk nagyon örültek, és hamarosan már hatalmas hangzavar alakult ki, amikor azt találgatták, mi mindenre elég ez a pénz. Nemsokára össze is vesztek, ki mennyit költhet belőle. Laci kötötte az ebet a karóhoz, hogy ő idősebb, tehát neki több jár. Feri pillanatok alatt elsírta magát és hisztizni kezdett. Sehogy sem tudtak megegyezni. A helyzet kezdett tarthatatlanná válni.

A szülők végül kénytelenek voltak közbe avatkozni, és kimondani, hogy ők úgy gondolták, egyenlő összeg jár kettőjüknek. Laci kelletlenül és csak hosszas győzködés árán engedett.

A pénz beosztása sem ment simán.

Sorra kellett elvetni az ötleteket, mert amire költeni akartak, az szinte mind túllépte a keretet. Laci ekkor felvetett egy ötletet: mi lenne, ha közösen vennének valamit. Feri végül belement.

Addig-addig tanakodtak, míg megegyeztek benne, hogy közösen vesznek egy számítógépet. Néhány nap alatt kinéztek egy olyan gépet, amivel már igazán jól tudnak játszani. Laci azt is tervezte, hogy majd videókat készít, és saját You tube csatornát hoz létre. Már jó ideje nézte több nagy videós filmjeit, és nagyon tetszett neki, hogy sokan követik őket. Volt valami homályos elképzelése arról is, hogy azok, akiket sokan követnek, elég jól megélnek a videózásból, és a köré épített vállalkozásból. Így hát elképzelte, hogy majd ő is nagy videós lesz, és sok pénzt fog keresni.

Amikor megvették a számítógépet, nagy volt az öröm. Egészen addig, míg ismét össze nem vesztek azon, ki próbálhatja ki először. Laci győzött, Feri duzzogva elvonult. Édesanya megpróbálta kibékíteni, de erre sírásban tört ki. Ezek után Lacit igyekezett jobb belátásra bírni, hogy legalább 1 óra múlva adja át a gépet Ferinek. Nagy nehezen megegyeztek, és végre Feri is kiélvezhette a szerzeményüket.

Azonban a problémák ezek után sem szűntek meg.

Folytonos vitát okozott, ki, mikor, mennyi ideig használhatja a közös gépet. Néhány héten át visszhangzott a ház az állandósult vitáktól.

Aztán történt valami.

Egyik nap Laci azzal jött haza az iskolából, hogy az osztálytársának, Zolinak milyen hiper-szuper új gépe van. Persze az sokkal, de sokkal jobb, mint az, amit ők vettek közösen. A gép sokkal gyorsabb, a képernyőnek sokkal jobb a felbontása, és olyan egeret kaptak hozzá, ami átlátszó házban van, és csodás, színváltó fényt bocsát ki.

Ferinek se kellett több. Ettől kezdve állandóan rágta Édesanya fülét, hogy mi lenne, ha vennének egy "új" gépet, mert hát ez a "régi" már olyan gagyi. Most már igazán le lehetne cserélni.

Laci még rákontrázott. Igen, ilyen "ósdi" géppel ma már senki nem játszik. És az sem járja, hogy abból a sok pénzből csak ennyire futotta...

Csalódás a köbön.

Laci és Feri azért volt csalódott, mert olyan hamar vége lett a csodának. A pénz hamar elfogyott, és a további vágyaikra nem maradt semmi. Az áhított és megvásárolt tárgy pedig valahogy nagyon gyorsan elveszítette az értékét.

Laci videózós kedvét sem motiválta már tovább semmi. Ugyan továbbra is vágyott arra, hogy híres videós legyen, de a hétköznapokban nem érezte a hűűűű de nagy késztetést arra, hogy napi szinten foglalkozzon a témával. Valahogy nem kezdtek el szaporodni az általa készített videók, és a követők sem érkeztek a csatornájára. A lelkesedése egyre fogyott, a lendülete még inkább. Az áhított bevétel egyre távolabb került tőle.

Édesanya és Édesapa is csalódott volt. Nem érezték, hogy valami értelmes dolog történt volna. Nem érezték, hogy a fiúk tanultak volna a történtekből. Csalódottak voltak, hogy gyorsan elverték a pénzt, és utána sem vontak le semmi hasznos tanulságot belőle. Maradt továbbra is a kérincsélés, és a vágyakozás újabb, nagyobb dolgok iránt.


Hogy lehet ezt jobban csinálni???

Lehet egyáltalán?


Folytatása következik... 😊


(Kép forrása: Pixabay)






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése