2022. október 21., péntek

Tenerife infó


Másfél évvel ezelőtt írtam egy poszt-sorozatot az itteni életről, amelyben részletesen összefoglaltam az itteni élettel kapcsolatos tudnivalókat.

A mostani posztomban pedig összegyűjtöttem kiegészítésképpen olyan linkeket, amelyek azokat a témákat részletezik, amikről én nem írtam, és nem is szándékozom írni, de fontosak. Ezért begyűjtöttem videókat és cikkeket, ahol utána lehet olvasni /nézni például az alábbiaknak: munkalehetőség, bérek, NIE szám kiváltással kapcsolatos teendők, az itteni iskolák, a kontinensről való közlekedés, ingatlan befektetés, letelepedési segítség, külföldre költözés, szállítás. Valamint egy kis aktuális infó az árakról.


Auditorio de Tenerife, Santa Cruz




Mielőtt bármit is írnék, arra felhívom a figyelmedet, hogy az alábbi cikkek és videók tartalmáért nem vállalok felelősséget.
Ez a link gyűjtemény csak egy kis segítség, de kérlek, nézzetek alaposan utána annak a témának, ami jobban érdekel.

Árak

Mivel itt is elég magas az infláció, ezért a tavalyi összefoglaló posztomban írt néhány árat kb 1,5 x szorzóval érdemes számolni. Vaskó Kitti készített egy videót az itteni egyik legjobb élelmiszerbolt lánc (Mercadona) jelenlegi árairól:


A You Tube csatornájukon még sok érdekes információt találhattok:

Tenerife Nyaralás, ELEKTRA Apartman TENERIFE

Kitti bátytja, Vaskó Gábor pedig az itteni ingatlan befektetésekkel kapcsolatban tud segíteni:

Befektetés a Kanári-szigeteken, Elektra Invest Canarias

Egyébként fordulhattok hozzájuk nyaralás-program szervezéssel, apartman és autóbérléssel, valamint transzferrel kapcsolatban is.

Playa de las Americas

Munka

A munkalehetőségekről szoktatok rendszeresen érkdelődni. 

Ezen a téren itt nem rózsás a helyzet. A helybélieket előnyben részesítik, az állások betöltéséhez a spanyol nyelvtudás általában alapfeltétel, és a bérek Európában talán itt a legalacsonyabbak. Felsővezetői állás pedig elég ritka, mert a nagy cégek felsővezetői része inkább a kontinensen található. Mindezekre a járvány még inkább rátett, nőtt a munkanélküliség, sok vállalkozás tönkrement. Talán most már kezd egy kicsit javulni a helyzet.

Állítólag nem lehetetlen munkát találni, de elég nehéz. Így most is azt írom, amit az előző ilyen témájú posztomban: szerintem jobb, ha nem égetsz fel mindent magad mögött otthon, amíg nem vagy biztos a dolgodban.

Mint mindenhol, itt is igaz, hogy nagy előnyt jelent, ha magaddal hozod a munkádat, és nem itt keresel állást. Természetesen vállalkozni is lehet, de ahogy már írtam egy korábbi posztomban, Spanyolország híresen adópokol ország, ezért mielőtt itt vállalkozásra adnád a fejed, érdemes nagyon alaposan utánaszámolni, mennyi az annyi.

Playa de Troya

Letelepedés, adminisztráció

Letelepedéssel kapcsolatos ill. munkavállaláshoz szükséges adminisztráció intézésével és ingatlan befektetéssel kapcsolatban ajánlom figyelmedbe Király Eszter honlapját:

KIKÖLTÖZÉS TENERIFÉRE, Ingatlan Tenerifén honlap

NIE szám

A NIE szám egy azonosító szám, amellyel a külföldieket azonosítják Spanyolországban.

A kiváltásával kapcsolatos tudnivalókat ezeken a linkeken nézhetitek, olvashatjátok.

Vass Zsófi videója:


Illetve egy cikk:

Hogyan szerezzünk NIE számot Spanyolországban

Iskolák Tenerifén ill. spanyol iskolarendszer

A spanyol iskolarendszerről áttekintő cikket itt találtok:

Spanyolországi iskolarendszer, El Gato Hungaro

Tenerifei Édesanya (az előbb már említett Király Eszter) beszámolója az itteni iskoláról:

SZIGETLAKÓK MINDENNAPJAI 3 – ISKOLAKEZDÉS, VAJON NEHÉZ AZ ISKOLATÁSKA?

És egy interjú a 12 éves, országváltó Sárival, nem sokkal a Tenerifére költözésük után. Hogyan látja egy kamasz a beilleszkedést és az itteni iskolát?

Interjú Sárival


Puerto de la Cruz

Komp Tenerifére

Legtöbben csak a repülőjáratokat nézik, ha arra gondolnak, hogy Tenerifére jönnek. Azonban van egy másik lehetőség is: kompjáratok is indulnak Spanyolország kontinentális részéről.

Persze nem ilyen kis járgányok járnak a kontinensről.
Ez csak úgy az illusztráció kedvéért 😊

Legtöbben a Fred.Olsen Express ferry-t ajánlották eddig:

Fred.Olsen honlap

Ezeken a linkeken is érdemes még nézelődni komp ügyben:

Naviera Armas honlapja

Ferry Hopper foglalási oldal

Oldalak, csoportok

Fb oldal illetve nyilvános csoportok, ahol tájékozódhatsz, kérdezhetsz:




A Teide 2021 januárjában. Ritkán ilyen szép, talpig havas.

Ha költözni szeretnél, segíthetnek az alábbi oldalak:

Itt olyan oldalakat sorolok fel, amelyek NEM Tenerife specifikusak, hanem általában a külföldre költőzőket segítik információval és egyéb módon.
Az Xpat Consulting segítséget nyújt a külföldre költözőknek, információ mellett pl nyelvtanulással, fordítással és ügyintézéssel kapcsolatos kérdésekben. A Fb oldalukon és csoportjukban időről-időre meghirdetnek valamelyik országgal kapcsolatos beszélgetést. Utoljára Írország és Mexikó volt soron.




A Minden ami külföld oldal szintén érdekes tartalmakat szolgáltat, sok segítséggel külföldre költözők részére, pl letelepedési tanácsadókkal és ügyvédekkel segítik a sok infó mellett a más országba költözőket:

Minden ami külföld honlap

Minden ami külföld You Tube csatorna

Google Podcast

Ezt a két cikket különösen figyelmedbe ajánlom, Baráth Mea tollából:

Külföldre költözés több gyerekkel, nagycsaláddal?

Selejtezés külföldre költözés előtt

Pataki Döra podcast sorozatában külföldön élőkkel készült interjúiban a külföldre költözés és a kinti élet szépségeiről-nehézségeiről beszélget:

Kalandvágyból külföldre

Az almácigai öböl a kora reggel napfényben

Szállítás

Ha pedig nem 1-2 bőrönddel érkeznél, költöznél a Szigetre, akkor szükséged lehet egy szállítóra, aki Magyarországról kihozza a csomagjaidat. Többen is vannak, akik specializálódtak erre a feladatra, például Timiék vagy Rebeka.


Timiék amúgy egy Magyar boltot is üzemeltetnek Guargacho-ban, ahol olyan finomságokat lehet kapni, amiket Magyarországról szállítanak ide, mert itt még hasonló sem kapható. Ilyen abszolút alap élelmiszer például a tejfől és a Túrórudi, vagy Karácsony előtt a szaloncukor 😉

Magyar bolt Fb oldala

Remélem, hasznotokra lesz ez a kis összeállítás.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése