2015. június 23., kedd

Tylli és a kisróka 1.



Hazafelé


Lassan haladt az úton.

Késő éjjel volt már. Hazafelé tartottak egy Családi ünnepségről. Ma csak hárman voltak a Fiúkkal. Jól érezték magukat, még vacsora után is beszélgettek egy kicsit. A Gyerekek meg együtt játszottak. Élvezték az együtt létet.

Most a hátsó ülésen aludtak. Indulás után még cseverésztek egy kicsit, de nemsokára csönd lett. És sötét. Az országúton csak a Hold világított.




Tylli figyelte az utat.

Hol pusztás részen haladtak, hol az erdőben. Kevés település volt erre felé, így bármikor az útra tévedhetett valami állat. Mint az előbb is egy őzike, aki az út szélén legelészett. Nem zavartatta magát a reflektorfényben.

Bár fárasztó volt, mégis szerette ezeket az éjszakai autózásokat. A táj egészen más arcát mutatta ilyenkor, csillagfényben. Volt valami izgalmas és misztikus ezekben az utazásokban. És persze az állatok. Hol egy béka ugrándozott át az úton, vagy egy szarvas szökellt át, macskák járták éjjeli körútjukat. Rókák szaglásztak zsákmány után, vagy a kölykeik csatangoltak, olykor többen, együtt.

Egyszer egy süni bóklászott előttük. Eszébe sem volt lemenni az útról. Dan a fejébe vette, hogy leviszi az útról, mert még a végén elüti egy autó. Tylli hiába mondta neki, hogy szúrós, nem olyan könnyű megfogni.

Dan kiszállt az autóból, és odament hozzá. Beszélgetett vele. Elmondta neki, hogy nem akarja bántani. Segíteni akar. A süni picit összehúzta a testét és hagyta magát megfogni. Nem gömbölyödött be úgy, ahogy vészhelyzetben szokott. És nem szúrta meg Dan kezét. Ő meg levitte az árokba, miután az egész Család jól megnézegette. Még a lábacskái meg a nózija is látszott. Aztán elbúcsúztak tőle.

Tylli ekkor fogadta meg magában, hogy soha többet nem próbálja meg a Fiúkat lebeszélni arról, amiben hisznek. Dan hitt abban, hogy a süni meghallgatja azt, amit mond. Hogy engedi megfogni magát, és nem fogja őt megszúrni. Így is lett. Miért beszélné belé a félelmet? És azt, hogy ne segítsen másoknak? Miért beszélné ki belőle a saját Hitét? Hiszen ő is beszélt az állatokhoz.

És hitt abban, hogy minden élő.


A folytatást itt találod: Tylli és a kisróka 2.




Kép forrása: Pixabay

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése