2020. május 1., péntek

Tenerife csendes 2. rész

Tenerife a koronavírus karantén idején, 2020 tavasz


Ahogy szaporodtak a megbetegedések, egyre egyértelműbbé vált, hogy jobb lesz elkerülnünk a nagyvárosokat, sőt, egyre inkább a házból való kimozdulásunkat is.

Már korábban elkezdtük keresni, hol lehet közelebb bevásárolni. Kiderült, hogy a hegynek ezen az oldalán egyetlen picike bolt van, azt is 3 napig kerestük, mire végre megtaláltuk.


Taganana. Ebben a faluban van az egyetlen bolt

Vicces, mert már többször is elmentünk mellette autóval korábban, de annyira jellegtelen a bejárata, hogy nem jöttünk rá, hogy az a bolt ajtaja, a Google pedig a másik irányból akarta velünk megközelíttetni, ahová sehogy sem tudtunk normális autóúton eljutni. A falvak itt meredek hegyoldalba épülnek, az utak nagyon keskenyek, megállni nehéz, sokszor van hajtűkanyar, és sokszor nehéz belátni, milyen lesz az út tovább, illetve jönnek-e szembe. Sokszor ad hátrálva elsőbbséget egyik autó a másiknak, amikor hirtelen szembe találják magukat egymással. A dolgot még nehezíti, hogyha valaki gyalog jön, az is az úttesten közlekedik, mert általában járda nincsen.

Itt kell felmenni a faluba

Ahhoz képest, hogy milyen pici a bolt, elég jó választéka van. Nem túl széles, de azért sok mindent lehet kapni. Egy idő után arra is rájöttünk, hogy a minden reggel megszólaló autó dudálás a kenyeres autó jöttét jelzi. Minden nap 9-10 óra között valamikor ide jön egy kis furgon, és friss kenyeret hoz. A választási lehetőség annyi, hogy hány darabot veszünk belőle – méretre, ízre, formára nincs különbség. Egy fajta, de VAN kenyér, friss, ropogós. És jó, hogy van ez a házhozszállítós kenyér, mert a boltban csak csomagolt tartós kenyér van.

A kisboltban csomagolják zacskóba a babérlevél ágat

Nem sokkal később az is feltűnt, hogy szombaton valami más is jön: zöldséges furgon. Ez is minden héten jön, és néhány féle zöldséget és gyümölcsöt szállít. Ebből se óriási a választék, és kb arany árban van, de mindig vannak az alapvető zöldségek és gyümölcsök. Zellergumót és fehérrépát még a nagyvárosi hipermarketekben sem láttam, az otthon megszokott krumpli a kisboltban és a furgonos szállításnál is nagyon ritka, viszont édesburgonya mindig van, és olyan óriási, hogy külön technikát kellett kidolgozni a hámozáshoz és daraboláshoz.

Egy biztos, errefelé sosem volt áruhiány, főleg élelmiszerből nem. A karantén előtt és eddig végig mindig volt kenyér, volt mirelit húsféle, felvágott, hüvelyesek és rizs, zöldség és gyümölcs is. A választék szűkös, ahogy korábban írtam, ezért kell a kreativitás, hogy két, igen jó étvágyú kamaszt mindig jól lakassak, de van mit ennünk, és ez a legfontosabb. Olyan volt, hogy szappant nem kaptunk vagy 2 hétig – szerencsére volt még tartalék, úgyhogy mire a tartalékot is elhasználtuk, ismét érkezett a boltba. Mi nem tapasztaltunk sem felvásárlási lázat, sem üres polcokat. Senki nem vásárol nagytételben, csak amennyi tényleg szükséges.

Virslit viszont csak nagytételben lehet vásárolni 😊

Sőt, itt ránk is gondolnak a szomszédaink, az idegenre, akikről azt sem tudják, kik vagyunk, miért és meddig vagyunk itt. Egyik nap Miklós kicsit később indult el kifelé a kenyeres furgonhoz, és amikor szembe találkozott a szomszédnőnkkel, látta, hogy ő több kenyeret hoz, mint szokott. Amikor meglátta Miklóst, akkor sarkon fordult, visszament a kenyereshez, és visszaadott neki egy zacskónyi kenyeret. Úgy nézett ki, észrevették, hogy Miklós még nem ment ki, és gondoltak ránk is, hogy ne maradjunk éhen. Máskor is előfordult, hogy integetve jelezték Miklósnak, ha a furgon máshol állt meg, mint ahol szokott.

Egyébként is figyelnek ránk és segítenek, a nyelvi korlát ellenére. A faluban ugyanis egyetlen szót sem értenek angolul, mi meg nem beszélünk spanyolul (bár Miklós most már spanyolul kéri a 20 darab tojást is 😊 ). Mégis, amikor – még a karantén előtt- nem találtuk, hol és hogyan lehet a biztosítékot visszakapcsolni, akkor a szomszédunk természetes módon azonnal segített, és máskor is, több ilyen kis apróságban. Google továbbra is a barátunk – a szomszédok pedig segítőkészek.

Papajafa Tagananában
Kilátás Tagananából
Többen kérdeztétek, mit eszünk, főzünk-e, és ha igen, akkor mit. Igen, természetesen főzünk – most esélyünk sem lenne máshol enni.

Ezt a fantasztikus paellát még a karantén előtt ettük. Los Cristiánosban

Eleinte elég nagy gondban voltam, mert összesen két kisebb lábosom volt, meg néhány serpenyő, úgyhogy maradt a napi szintű főzés. Aztán vettünk egy nagy fazekat, így már le tudok főzni egy nagyobb adag levest, és ez jelentősen könnyít a helyzeten. Még így is előfordul, hogy amit két napra gondoltam elkészíteni, a Fiúk betermelik egyszerre 😊 Egyszerűen kiszámíthatatlan az étvágyuk. De így van jól, hiszen annyit nőnek, hogy elképesztő.

Mivel mind a négyen nagyon szeretjük a levest, és mindannyian szeretjük a hüvelyeseket, ezért sokszor főzök lencse- vagy zöldborsólevest (sok-sok zöldséggel), és Kanári levest (úgy, ahogy egy hegyi vendéglőben ettük: csicseriborsó, édesburgonya, sütőtök és tészta, de én még kiegészítem sok sárgarépával és hagymával is).

Ebben a hegyi vendéglőben ettük a Kanári levest

Szoktam készíteni párolt papaját köretként, vagy együtt sütöm a papaját hagymával és virslivel.

Olajban párolt papaja. Egyszerűen isteni 😊

Mindenki nagyon szereti a bolognai tésztát, és a rántottát – ez utóbbit hagymásan szeretjük, van olyan is, amikor kukoricát, avokádót vagy kistököt is teszek bele, és egy császárszalonnához hasonlító valamit sütök még bele.

Ha lehetne, Andris minden nap zöldborsót enne, így időnként főzeléknek is készítem, sült vagy főtt virslivel, vagy csibenuggets-szel.

Az édesburgonyát nem csak levesbe teszem, hanem van, hogy virslivel együtt sütöm, serpenyőben, egytálételnek, és van olyan is, hogy sütőben, hajában sütöm.

És persze a saláta, minden mennyiségben. Alap a kígyóuborka és a paradicsom, és ezt szoktam variálni azzal, ami éppen van: almával nagyon finom, pikáns íze lesz, aztán jöhet bele avokádó, kukorica vagy hagyma is. A hagyma itt nagyon nagy, fehér és lédús, viszont nem csíp annyira, mint az otthoni. Öntetként pálmakivonatot teszek rá, ráfacsarok fél citromot, és sóval meg avokádó olajjal ízesítem.

Almás, kukoricás saláta. A paradicsom itt legtöbbször ilyen hókadt, világos színű.

Ti mit szoktatok sütni-főzni mostanában?

Folyt, köv. holnap 😊





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése