2020. november 14., szombat

Covid - 19 korlátozások Spanyolországban

Tovább emelkedett a 24 óra alatt regisztrált betegek száma.

Vannak központi intézkedések, de bizonyos részleteiben tartományonként eltérő a szabályozás.

Sokszor olyan gyorsan változik a helyzet, hogy akár 24 órán belül életbe léphet egy új korlátozás.

A kongresszus megszavazta a 6 hónapos szükségállapotot, amelyet 2021. május 9-ig tartanak fenn, ha a március 9-i  felülvizsgálat továbbra is alátámasztja a veszélyhelyzeti állapot fenntartásának szükségességét.


Pedro Sánchez, Spanyolország miniszterelnöke kihirdette a szükségállapotot. Forrás: tóthbrigitta.com



Éjszakai kijárási tilalom

Emellett országosan bevezették az éjszakai kijárási tilalmat is, este 11 és reggel 6 óra között nem szabad az utcán tartózkodni. Ez alól csak a Kanári-szigetek kivétel.  Az időpontokat a közösségi elnökök tetszőlegen módosíthatják egy-egy órával. Az éjszakai kijárási tilalom ellen több nagyvárosban zavargásokkal tiltakoztak a fiatalok. Ugyanakkor egy 16 éves fiú a vele egykorúakat hívta az utcára, hogy együtt hozzák rendbe azt, amit a szélsőséges csoportok tönkretettek.

Forrás: tóthbrigitta.com

Régiók intézkedései

A régiók elnökei továbbra is megtarthatják döntési és irányítási jogukat, maguk határozhatnak például arról, hogy megengedik-e a lakóiknak, hogy átlépjék a közösségük vagy provinciájuk határait, illetve önállóan szabályozhatják a találkozókra, részleges karanténokra vonatkozó szabályokat is. 

Már 11 önálló közösség és 2 autonóm város jelentett be határzárat. Ezekre a területekre csak indoklással lehet bemenni illetve kimenni ezen tartományokból, és ezen tartományokon belül is vannak területek, amelyek karanténba kerültek, illetve hétvégi lezárások is vannak.

Forrás: tóthbrigitta.com

Több tartomány bezáratta a nem létfontosságú gazdasági tevékenységet végző cégeket két hétre, valamint  az összes vendéglátóhelyet (csak azok maradhatnak nyitva, akik házhoz szállítják az ételt).  Ezeken a területeken bezárták a bevásárlóközpontokat és a sportlétesítményeket is két hétre. A kiskereskedők, valamint a bevásárlóközpontok élelmiszerüzletei továbbra is nyitva tarthatnak. Megtiltották  az idősotthonok látogatását.

Belépés Spanyolországba

2020. november 23-tól Spanyolország (már nem csak a Kanári-szigetek!) 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszthez köti azon külföldiek beutazását, akik kockázatosnak nyilvánított országból, többek között Magyarországról érkeznek.

Azok a külföldiek, akik nem hoznak magukkal teszteredményt megbüntethetők, ugyanakkor lehetőséget kapnak antigén teszt végrehajtására a kikötőkben és a repülőtereken. Ebben az esetben azonban, ha valakinek pozitív a tesztje, megtagadhatjàk tőle a belépést.

A maszk használat és a távolságtartás kötelező, aki nem vagy rosszul hordja a maszkot, 3.000 € (!!!) büntetésre ítélhető.

A kormány 20 millió adag vakcinát rendel a Pfizer gyógyszercégtől és a Biontech csoporttól, melyek most jelentették be, hogy a hatóanyaguk 90 százalékban hatékony. Spanyolországban az oltás ingyenes lesz, senkinek nem kell fizetnie érte. 

Forrás: tóthbrigitta.com


Kanári szigetek:

A Kanári-szigetek Kormánya törvényerejű rendeletbe foglalta, hogy minden, a szigetekre érkező, 6 éves kor feletti turista – nemzetiségtől függetlenül, tehát a spanyolok is – a szálláshelyre történő érkezéskor köteles bemutatni az utazást megelőző 72 órában elvégzett PCR teszt negatív eredményét (a mintavétel időpontjától számítva 72 óra).

Forrás: mc.hu

A rendelet jelenleg azokra vonatkozik, akik hotelekben, apartmanokban és más, turisztikai jellegű szállásokon töltik a nyaralásukat. Most még csak a turistákat érinti a rendelet, de a terv szerint a későbbiekben kiterjesztik mindenkire, aki belép a szigetekre.

Egyik szigetről a másikra utazás esetén igazolni kell, hogy a másik szigetre történő érkezést megelőző 15 napot is a Kanári-szigeteken töltötték (bármelyik szigeten). Pl beszállókártyával lehet igazolni a szigetekre érkezés időpontját.

A szálláshelyek felelőssége a teszteredmények ellenőrzése és a turisták tájékoztatása a teszteket végző központokkal kapcsolatban. A teszteredményeket a helyi hatóságok angol és spanyol nyelven fogadják el.

A jelenlegi helyzetben azok a turisták (a szigeteken kívül élő családtagok is), akiket kanári rezidensek látnak vendégül, ugyanúgy kötelesek magukkal hozni a negatív teszteredményt. Amennyiben ezt elmulasztják és a nyaralásuk alatt kiderül, hogy fertőzöttek, akkor a vendéglátó komoly pénzbüntetésre számíthat.

Az ajánlás szerint a lehetőségekhez mérten korlátozni kell a mozgást.

Tíz fő feletti rendezvények nem engedélyezettek még családi események kapcsán sem, saját lakásban illetve szabadban sem - kivéve az egy fedél alatt élőket. Szabadidős és sport tevékenységek esetén maximum 6 fős csapatok engedélyezettek, maszk használat mellett.

A starndok is korlázott kapacitással működhetnek. Egy csoportban itt is maximum 6 fő lehet, a csoportok között 1,5 m távolságot kell tartani, helyváltoztatáskor a maszk használata kötelező, labdázni tilos. A nagyobb strandokon ellenőrzik a be- és kilépést, illetve strandfelügyelők figyelik a szabályok betartását.

Az egyes intézmények (szállodák, éttermek, bárok, üzletek, orvosi rendelők, szabadidő központok, mozik, színházak, előadótermek) korlátozott kapacitással működhetnek, harmad, fél vagy háromnegyed kapacitással - ez eltérő az egyes intézmény típusok esetében. Evés és ivás tilos a közösségi események alatt.

Közterületen tilos a dohányzás, beleértve az éttermi teraszokat is. Tilos az alkoholos italok értékesítése és fogyasztása a közutakon.

Távolságtartás ÉS maszkhasználat mindenhol kötelező.

Forrás: read-blog.blog.hu

A szállodák, étteremek és bárok 23 óra után nem fogadhatnak új vendégeket, és éjfélkor be kell zárniuk. Egy asztalnál maximum 10 ember ülhet, csökkentett kapacitás engedélyezett.

Javasolt a parkok és a szabadtéri kikapcsolódási területek éjszakai lezárása.

Jelenleg Tenerife kempingterületei zárva tartanak - egyelőre 14 napig tart ez a korlátozás.

Istentisztelet, a virrasztás, a temetés vagy az esküvői szertartások és egyéb vallási vagy polgári ünnepségek maximális létszáma zárt térben 10 fő, szabadtéren 20 fő.


Források:
Tóth Brigitta oldala
Arona Önkormányzat hivatalos oldala
Diario de Tenerife
QueCovid.es
Kanári-szigetek Magyar Tiszteletbeli Konzulátusa Fb oldal





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése