2024. január 30., kedd

Belal ciklon 2.

Ezt a posztot is régebben kezdtem el írni, de mire oda jutok, hogy kitegyem... 


Mi jól vagyunk - a sziget kevésbé 😥 A sziget egy részén iszonyatos pusztítást végzett a ciklon. 

Kidöntött utcai lámpa mellett fekszik egy fa


Úgy hallottuk, az északi részt kevésbé érintette, viszont a hegyekben, a nyugati és déli parton rendesen tartolt.

Az utakat járhatatlanná tette a sok kidőlt fa és letört ág

A szállásadónk nagyon dühös volt, mert az itteni kormány nem értesítette időben a lakosságot a ciklon erejéről, így az emberek nem készültek fel kellőképpen, és rengetegen rekedtek kint az utcán pl. autóban. A meteorológiai szolgálat vezetője le is mondott, mert nagyon későn adták ki a II-es és III-as fokú riasztást. Csak hétfőn délután küldtek mindenkit haza iskolából-munkából, amikor már tombolt a vihar. A repülőjáratokat leállították, a repteret lezárták.

A szomszédban a szél kidöntött egy kókuszpálmát

Végül éjjelre kijárási tilalmat rendeltek el másnap délig, a riasztási szintet pedig IV-es szintre emelték.

Mi "csak a szélét" kaptuk. Az is elég volt.

Napokig nem volt áramunk és netünk, vizünk is alig. 

Szerencse, hogy mi előre készültünk. Mivel épp tovább akartunk költözni, ezért teljesen leamortizáltuk a készleteinket, de amikor láttuk az app-ban, hogy mi közeleg, akkor gyorsan ismét betároztunk tartós élelmiszerből, és vigyáztunk arra, hogy lehetőleg semmi hútendő ne maradjon, hiszen a hűtő-mélyhűtő teljesen felmelegedett.

Nap közben olvasgattunk, este sötétedéskor elmentünk aludni. A füldugó sokat segített, hogy ne halljam, amint az ablakokat csörömpölve rázza a szél, és a tetőn valami fémet oda-vissza görgetett. (Utólag kiderült, hogy a légkondi ventillátorának egyik lapátját törte le és görgette a szél, fülsiketítő hangerővel)

Iszonyatosan fülledt, meleg lett odabent, hiszen az ablakokat zárva kellett tartani, a ventilátor ill. légkondi pedig természetesen nem működött.

Amikor utána kimentünk, katasztrófa állapotokat találtunk. A szomszéd kertben egy kókuszpálma a földön feküdt. Hatalmas fákat csavart ki tövestől a szél, vastag ágakat tört le, villanypóznákat döntött ki, vezetékeket szaggatott le. A papaja fák sok helyen kettébe törtek, és a banánültetvények sem jártak jobban.

Kettétört papajafák

Hatalmas kidőlt fa aprítása motoros fűrésszel

Villanypózna tövestől kicsavarva

Leszakadt villanyvezeték a földön

Ennek a fának egyik vége a villanyvezetéken lóg,
a másik vége egy kerítésre feküdt fel

A kerítést megrongálták a leszakadó ágak

Kókuszdióval megrakott pálma dőlt rá a tetőre

Az utakon közlekedni életveszélyes volt, mert sok nagy, letört ág egy másik ágon hintázva lógott az út felett, a villanyvezetékek árván lengedeztek, az aszfaltot beborította a törmelék és a leszaggatott ágak-levelek tömege.

Letört, vastag faág hintázik a vékonyabb ágakon

A szállásadónk szerint a hegyen sokan teljesen víz nélkül maradtak, az utak járhatatlanná váltak. 

Port Louisban az utak egy része folyóvá változott. Voltak, akik az autójuk tetejére másztak fel az áradat elől. Sok autót elsodort és kerítéshez, falhoz csapott a víz.

Réunionon még erősebb volt a pusztítás, mint itt, mert telibe kapta a ciklon. Ott 250 km/h-t is meghaladta a szélsebesség…


BBC cikk a ciklon Mauritiusi és Réunioni hatásáról, amelyben egy videó is látható:

BBC cikk és videó


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése