2024. január 26., péntek

Belal ciklon a fejünk felett

Ezt a  bejegyzést több, mint egy hete írtam, de kitenni már nem tudtam, mert addigra teljesen elment a netünk.  Így azóta már túl vagyunk a ciklon pusztításán - de arról majd később írok.

Kép forrása: Copernicus.eu




Itt a déli részen kisebb-nagyobb szünetekkel már napok óta újra és újra rázendít az eső.

Tegnapelőtt egy teaültetvény tava mellől és teázójának teraszáról gyönyörködtünk a trópusi esőben. Egészen Kuala Lumpur feelingem lett tőle. Csodás volt a buja zöld táj, ködbe és hol szemerkélő, hol sűrű esőbe burkolózva. Mély meditáció…


Aztán elcsendesedett az idő.

Ma azonban ideért a Belal nevű ciklon, amit már napok óta figyelünk az appok segítségével. 

Reggel még csak I. fokozatú volt, délben már II., és 16 óra előtt már kihirdették a III. fokozatot. Kora délután hazaküldtek mindenkit az iskolából, munkahelyekről, és ma estétől holnap délig kijárási tilalom van érvényben. A megszegéséért pénzbírság jár.


A felvételeket délután készítettem, azóta sokkal erősebb lett a szél, és hullámokban ömlik az eső, de most már teljesen besötétedett, így nem tudok újabb felvételt készíteni. A szél csörömpölve rázza az ablakokat, és sivítva fügyül. A madarak behúzódnak a párkányok alá az erős szél és eső elől. 


Mondanom sem kell, a szél visz mindent, amit talál. Áram nincsen, víz is alig, hiszen a pumpa is árammal működik, ami felpumpálja az első emeletre a vizet. Internetet is csak a helyi SIM kártya segítségével tudunk csiholni, ami most igencsak gyenguska, és kérdés, még meddig sikerül. 

Port Louis-ban az utcákon hömpölyög a víz, az autókat elborítva, az óceáni hullámok kicsapnak a járdákra.

És mi még csak a ciklon szélét kaptuk.

Réuniont telibetalálta, ott válsághelyzet van.

Ilyenkor adok Hálát azért, hogy biztonságos fedél van a fejünk felett.

Ma mentünk volna tovább a következő szállásunkra, de elhalasztottuk - és mostanra beigazolódott, hogy jó döntés volt. Hamarosan elmegyünk aludni, hiszen nem nagyon tudunk mást csinálni. Remélhetőleg hagyni fog aludni az állandó zörgés, csörömpölés, amit a szél okoz. Mindenesetre füldugóval készültünk 😅 

Az előrejelzések szerint holnap délelőttre valószínűleg megcsendesedik…


A felvételeken jól hallható az eső és a szél ereje, az ablakok csörömpölése. 

Ezen a felvételen épp egy zöld papagáj repül el a szomszédban álló fenyőfáról. Itt még repkedtek és csicseregtek a madarak.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése